https://www.isoc.org.il/important-instructions-for-telegram-users

החלטתם.ן להתקין את אפליקצית טלגרם? התחלתם להשתמש בפלטפורמה בעקבות המצב? חשוב מאוד לקרוא את האזהרות והמידע החיוני הזה לפני שמורידים, מתקינים ומשתמשים באפליקצית טלגרם – בהנחה שאתם מעל גיל 17.

על רקע מתקפת החמאס והמלחמה בעזה והצורך במידע דחוף וזמין אלפי ישראלים בחרו להצטרף לאפליקצית טלגרם ולהתקין אותה במכשירי הטלפון שלהם, אך רובם לא מודעים למאפיינים ולסכנות הטמונות בה. המלצת איגוד האינטרנט הישראלי לשעת החירום בעקבות הצפת התכנים הפוגעניים ברשתות החברתיות היא להגביל שימוש באפליקצית טלגרם – רק לבני 17 ומעלה בלבד! אנו מציעים למנוע את התקנתה של האפליקציה בקרב בני נוער לאור העובדה כי היא מכילה תוכן פוגעני ואלים ללא בקרה ופיקוח מתאימים, ונעדרת מנגון דיווח יעיל דיו.

חשוב להבין, כי טלגרם אינה עוד רשת חברתית או אפליקצית מסרים רגילה. היא מכילה מספר מאפיינים מסוכנים שחשוב מאוד להכיר לפני שמקבלים החלטה להשתמש בה – וחשוב לדעת איך להשתמש בה. הנה כמה אזהרות ומידע חיוני שמשתמשי טלגרם חדשים וותיקים חייבים להכיר – המלצות מומחי קו הסיוע לאינטרנט בטוח של איגוד האינטרנט הישראלי:

1. הגבלת גיל – חשוב לדעת שהאפליקציה לא מתאימה ולא מומלצת עבור צעירים מתחת לגיל 17. אנו ממליצים להקפיד על כך שבני ובנות הנוער לא יורידו אותה למכשיריהם וישתמשו בה ללא ידיעת ההורים. במיוחד בתקופה של לחימה או מצב חירום. אם הם בכל זאת פעילים בה בעת הנוכחית, חשוב מאוד להשגיח ולפקח על אופן השימוש שלהם באפליקציה, ובעיקר על הערוצים והתוכן אליו הם נחשפים, בהתאם להנחיות הבאות.

2. מומלץ לעקוב אחר חשבונות רשמיים, מומחים ומוסמכים בלבד! טלגרם עשויה להיות אפליקציה טובה ומועילה אם מתמקדים בחשבונות רשמיים (המאומתים על ידי סימון וי כחול), מוסמכים ומקצועיים – כמו חשבונות של גופים מדינתיים רשמיים: למשל פיקוד העורף, משטרה, מערך הסייבר, דו”צ, גופי חדשות או אקדמיה וכו’. אנו מציעים לתת לערוצים אלו עדיפות על פני מקורות לא בדוקים ולא מאומתים שעשויים להפיץ מידע שגוי ומטעה במכוון. המנעו מקבוצות וערוצים שנועדו להפצת מידע גולמי שלא אומת או תיאוריות קונספירציה שונות.

3. העדר סינון וחשיפה לתכנים קשים – חשוב לדעת שבניגוד לרשתות ופלטפורמות אחרות, אפליקצית טלגרם לא מסננת או בודקת תוכן שמועבר דרכה. לפיכך משתמשיה נתונים לסכנה מוגברת לחשיפה לתכנים בעייתיים, פוגעניים ולא חוקיים – לכן, בהתאם להמלצה הקודמת, אנו ממליצים לשקול היטב אחרי איזה חשבונות וקבוצות לעקוב בפלטפורמה, ולהימנע מקבוצות וערוצים המתמקדים בתוכן לא מסונן. חשוב לציין שגם ארגוני טרור ופשיעה עושים שימוש באפליקצית טלגרם לצורך קידום והפצת הפעילות שלהם ללא התערבות של הפלטפורמה ובידיעתה המלאה.

4. קבלת הפניות ולינקים לקבוצות וערוצים בטלגרם – בניגוד לאפליקציות ופלטפורמות אחרות טלגרם לא ממליצה או “מעודדת” משתמשים להצטרף לקבוצות או ערוצים שהם עשויים לאהוב. לכן היא גם לא לוקחת אחריות על ניטור וסינון התוכן. המנעו מהצטרפות לקבוצות טלגרם שקיבלתם ממקורות לא ידועים ברשתות החברתיות ובווטסאפ. ודאו שמדובר בקבוצות מומלצות ובטוחות שמתאימות לכם. אל תתפתו לקבוצות בהן זורם תוכן ללא בקרה רק כי הן מופיעות ברשת חברתית כלשהי.

5. כמה המלצות ופיצ’רים שכדאי להכיר על מנת לצמצם את החשיפה למידע פוגעני ועוין בטלגרם ואת הסיכונים הנלווים לכך –

מנעו הורדה והפעלה אוטומטית של תכני מדיה על ידי שינוי ההגדרות:

  1. הגדרות>נתונים ואחסון>בטלו את הסימונים ב”בהורדת מדיה אוטומטית”
  2. הגדרות>נתונים ואחסון>בטלו את האופציה להזרמת מדיה

    נחשפתם.ן לסרטון עם אזהרת צפייה ו/או טשטוש?

    חשבו פעמיים לפני שתורידו ותבחרו לצפות בו. שימו לב: האפשרות לטשטוש מדיה נתונה לידיהם של שולחי ומעלי התוכן בלבד. לא כל מנהלי הערוצים/הקבוצות והמשתמשים שמעלים תוכן לפלטפורמה נוקטים באמצעי הזהירות ומטשטשים תכנים קשים לצפייה. חסמו קבוצות בהן מוזרם מידע פוגעני או מסוכן ללא טשטוש או אזהרה מוקדמת.

    בעלי קבוצות, ערוצים, ומעלי תוכן אחרים

    זיכרו כי באפשרותכם לטשטש תוכן שעשוי להיות פוגעני: בעת שליחת מדיה>לחצו על “הסתר עם ספויילר”.

    נתקלתם.ן בערוץ שמופיע בצדו סימון “הונאה” / “scam”?

    מדובר בערוץ מתחזה או זדוני. אל תצרכו ממנו חדשות ואל תורידו ממנו קבצים.

    כיצד מדווחים לטלגרם על תכנים וערוצים בעלי תוכן פוגעני – שלב אחר שלב:

    • דיווח על תוכן מסית, אלים או מעודד טרור:

      לחצו על שלושת הנקודות בערוץ/קבוצה>דיווח>אלימות>סמנו את כל הסרטונים האלימים>לחצו על “דווח על x הודעות”>הוסיפו מידע רלוונטי לדיווח (למשל: סרטונים הקוראים לפגיעה באזרחים)>סמנו “שלח דיווח”.

    • דיווח על חשבון מזויף או מתחזה:

      לחצו על שלושת הנקודות>דווח>חשבון מזויף>הוסיפו פרטים רלוונטיים>שלח דיווח. לדוגמא: נתקלתם.ן בערוץ המתחזה לדובר צה”ל? פעלו לפי ההנחיות למעלה – תחת פרטים רלוונטיים צרפו, למשל, קישור לעמוד האותנטי של דובר צה”ל בטלגרם. לסיום, לחצו “שלח דיווח”.

    • דיווח על ערוץ המפרסם פרטים אישיים של אזרחים או חיילים:

      לחצו על שלושת הנקודות>דווח>פרטים אישיים>סמנו את הפוסטים החושפים את המידע האישי>לחצו למטה על “דווח על x הודעות”>הוסיפו מידע רלוונטי>לחצו על “שלח דיווח”.

      אמצעים ופעולות נוספות שחשוב לבצע כדי להגן על החשבון האישי שלכם.ן ועל פרטיותכם בטלגרם:

      • אבטחו את החשבון:

        הפעילו אימות דו-שלבי בחשבונכם. לחצו על הגדרות>פרטיות ואבטחה>אבטחה>הגדירו סיסמה ודוא”ל לשחזורה

      • מניעת צירוף החשבון שלכם.ן לקבוצות וערוצים ללא רשות

        הגדרות>פרטיות ואבטחה>פרטיות>קבוצות וערוצים>אף אחד/אנשי הקשר שלי
        אין חובה לחשוף את שמכם המלא או פרטים לא חיוניים בפרופיל שלכם באפליקציה – שקלו זאת היטב

      • הגנה על פרטיות מספר הטלפון שלכם.ן

        1. הגדרות>פרטיות ואבטחה>פרטיות>מי יכול לראות את מספר הטלפון שלי>אף אחד/אנשי הקשר שלי
        2. הגדרות>פרטיות ואבטחה>פרטיות> מי יכול למצוא אותי באמצעות המספר שלי>אנשי הקשר שלי

      • מניעת קבלת שיחות טלפון מגורמים לא מוכרים

        – הגדרות>פרטיות ואבטחה>פרטיות>שיחות>אף אחד/אנשי הקשר שלי